Go Back   The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club Forums > Technical Help Forum
Register FAQ Image Gallery Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 31st October 2019, 05:54   #1
fabian
Regular poster
 
Rover 75 Saloon

Join Date: Feb 2010
Location: Brisbane
Posts: 37
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Question Cruise Control not working

Hi there,

This week I got a new problem that my Cruise Control is not working anymore. I've been through the search that most people said the problem might be the white cruise control switch on the top of the clutch pedal. Unfortunately, mine is automatic.

Someone did mention that the automatic should look for the switch on the top of the brake pedal. I do see a switch behind the brake arm but it's black. I think that is the brake light switch as I tried to push it forward, the braking light was on all the time. So, my question is

1. Where is the white cruise control switch?
2. For the automatic, are the cruise control switch and brake light switch the same switch? as I only see one black switch.

Richard

Last edited by fabian; 31st October 2019 at 06:45..
fabian is offline   Reply With Quote
Old 31st October 2019, 07:55   #2
marinabrian
Finished with engines
 
marinabrian's Avatar
 
.

Join Date: Jan 2011
Location: .
Posts: 19,011
Thanks: 2,950
Thanked 9,389 Times in 5,108 Posts
Default

Brake and cruise are one switch, and as you have a V6, start by checking the vacuum actuator on the throttle body

Brian
__________________
Well I've arrived at end of the road........and I can categorically state this is NOT my second home

Sent from my Jupiter Ace running a 16k RAM pack and Chuck Moore FORTH
marinabrian is offline   Reply With Quote
Old 31st October 2019, 10:54   #3
Rick-sta
MG Rover Custom Car Parts
 
Rick-sta's Avatar
 
MG ZT 2.0 CDTI+ in Typhoon, MG TF 135 in Typhoon & Rover 75 Connoisseur CDTI SE in Pearl Black

Join Date: Oct 2012
Location: Thurrock
Posts: 6,444
Thanks: 2,384
Thanked 2,250 Times in 1,195 Posts
Default

could be the cruise ecu. Replaced one last week for a local chap who's cruise control hadn't worked on his v6 for about 10 years, and also replaced mine on my v6 last week as the cruise on that wasn't working since I got the car. The ecu was at fault on both of these cars.
__________________

How to retrofit Cruise Control on a diesel with no OEM wiring in place: Link
How to retrofit heated electric memory seats with no OEM wiring in place: Link
How to operate FBH and ATC via text Link
How to restore cloudy projector headlights Link
Rick-sta is offline   Reply With Quote
Old 14th February 2020, 21:04   #4
mileshawk56
Gets stuck in
 
mileshawk56's Avatar
 
MGZT

Join Date: Jul 2015
Location: Reading
Posts: 664
Thanks: 1,117
Thanked 132 Times in 110 Posts
Default

Fabian did you ever solve your cruise control problem? I have a MGZT auto and mine is playing up, the button control on the facia doesn't lightup and no cruise control. but then sometimes it does and we have lift off ??? Thanks. Chris.S.
mileshawk56 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006-2020, The Rover 75 & MG ZT Owners Club Ltd